Acasa > Sanatate si Frumusete > Regimuri > Pentru diabetici: alimente interzise si regimuri alimentare



Pentru diabetici: alimente interzise si regimuri alimentare

Regim pentru diabetAlimentele trebuie sa fie cantarite. Aveti nevoie de o ceasca standard de 660 ml, de o lingura de supa si o lingurita de cafea pentru a va servi drept instrumente de masura. Cea mai mare parte a acestor evaluari sunt facute dupa ce felurile de mancare au fost pregatite.

Prepararea mancarii: trebuie sa coaceti carnea la cuptor, s-o fierbeti sau s-o frigeti. Nu prajiti alimentele mai ales in uleiuri nepermise. Legumele pot fi pregatite in acelasi timp cu cele pentru restul familiei. Portia rezervata diabeticului va trebui pusa de-o parte inainte de a se adauga grasime sau faina.

Alimente speciale: nu e nevoie sa cumparati alimente speciale. Stabiliti-va meniul in functie de alimentele cumparate pentru restul familiei (lapte, legue, paine, grasimi si fructe proaspete sau la cutie fara zahar). Trebuie sa studiati cu atentie “alimentele dietetice speciale” care de regula trebuie sa figureze in regim.

Alimente interzise: zahar, bomboane, miere, dulceata, gem, sirop, tarte, prajituri, biscuiti uscati, produse de patiserie, lapte condensat, sifon, bomboane de chewing-gum, alimente prajite, gratinate, cu smantana, bere, vin si alte bauturi alcoolice.

Nu mancati din alimentele cuprinse in aceasta lista decat pe cele care se potrivesc regimului dumneavoastra. Nu sariti peste mese.

Nu mancati intre mese.

1.200 CALORII

Glucide125 g
Proteine60 g
Lipide50 g

 

Alimente permise in cursul unei zile

Mic dejun
1 echivalent fructe(lista 3)
1 echivalent paine(lista 4)
1 echivalent carne(lista 5)
1 echivalent lapte(lista 7)
Cafea si ceai la discretie
Pranz
2 echivalenti carne(lista 5)
1 ½ echivalent paine(lista 4)
Legume nelimitat(lista 1)
1 echivalent fructe(lista 3)
1 echivalent lapte (degresat)(lista 7)
2 echivalenti grasimi(lista 6)
Cafea si ceai nelimitat
Cina
2 echivalenti carne(lista 5)
1 ½ echivalent paine(lista 4)
Legume nelimitat(lista 1)
1 echivalent legume(lista 2)
1 echivalent fructe(lista 3)
2 echivalenti grasimi(lista 6)

Lichide(ce pot fi folosite pentru a inlocui una din mese)

Lichide dense
Lapte de pasare (1/2 lapte, 1 ou)120 g
1 ceasca de suc de fructe240 g
¾ ceasca de lapte150 g
Lichide limpezi
1 ceasca de supa limpede
1 ceasca de suc de portocale240 g
½ ceasca de suc de grapefruit120 g
½ ceasca de gelatina100 g
La culcare (numai cand e prescrisa de medic)
½ echivalent lapte(1/2 ceasca)
½ echivalent paine(2 covrigi, biscuiti uscati)

Vor adauga aproximativ 120 calorii regimului zilnic.

Alimente pemise

Lista 1 – alimente pe care nu trebuie sa le masurati

Condimente: scortisoara, sare de telina, usturoi, sare, lamai, mustar, menta, nucsoara, patrunjel, piper, zaharina si alti inlocuitori fara zahar, condimente, vanilie si otet.

Alte alimente: cafea sau ceai (fara zahar sau frisca), supa degresata, gelatina nearomatizata, marinate acre sau cu marar, afine (fara zahar)

Legume: Grupa A: calorii sau concentratii de glucide nesemnificative.

Puteti consuma nelimitat cruditati

Daca mancati legume gatite, limitati-va ratia la o ceasca.

Sparanghel, brocoli, varza, napi, bame, ardei gras rosu sau verde, papadie, mustar, untisor, telina, cicoare, castraveti, vinete, spanac, ridichi, fasole verde, rosii, sfecla, cordon, ciuperci, varza rosie, conopida, dovlecei.

Lista 2 – Echivalent legume

Glucide7 g
Protide2 g
Calorii36

Legume: Grupa B: 1 portie echivaland cu ½ ceasca sau 100 g
Sfecla, morcovi, ceapa, mazare, dovleac, varza, bostan, napi.

Lista 3 – Echivalent fructe (proaspete sau la cutie, fara zahar)

Glucide10 g
Calorii40

 

Mere1 mic (diametrul aprox. 5 cm)80 g
Compot de mere½ ceasca100 g
Caise proaspete sau uscate2 mijlocii100 g
4 jumatati20 g
Banane½ mica50 g
Bace1 ceasca150 g
Afine2/3 ceasca100 g
Cantalup¼ (15 cm diametru)200 g
Cirese10 mari75 g
Curmale215 g
Smochine proaspete sau uscate2 mari50 g
1 mica15 g
Grepfruit½ mic125 g
Suc de grepfruit½ ceasca100 g
Pepene1/8 (aprox. 17 cm diametru)150 g
Mango½ mic70 g
Portocale1 mica100 g
Suc de portocale½ ceasca100 g
Papaya1/3 medie100 g
Piersica1 medie100 g
Struguri12 boabe75 g
Must½ ceasca60 g
Para1 mica100 g
Ananas½ ceasca80g
Suc de ananas1/3 ceasca80 g
Pere uscate225 g
Prune2 medii100 g
Stafide2 linguri de supa25 g
Mandarine1 mare100 g

Lista 4 – echivalenti paine

Glucide15 g
Protide2 g
Calorii68

 

Paine1 felie25 g
Biscuiti, chifla135 g
Franzeluta135 g
Paine cu malai1 cub de 4 cm35 g
Faina2 ½ linguri de sup20 g
Cereale gatite½ ceasca100 g
Cereale deshidratate sau suleu¾ ceasca20 g
Orez sau grau macinat gatite½ ceasca100 g
Spaghetti, taitei, etc.½ ceasca100 g
Covrigi uscati220 g
Biscuiti uscati320 g
Inghetata (luati 2 echivalenti grasime)½ ceasca70 g
Legume:
Fasole verde½ ceasca90 g
Mazare uscata gatita½ ceasca90 g
Fasole uscata la cuptor fara porc¼ ceasca50 g
Porumb1/3 ceasca80 g
Pastarnac2/3 ceasca125 g
Cartofi la cuptor sau fierti1 (5 cm diametru)100 g
Piure de cartofi½ ceasca100 g

Lista 5 – Echivalenti carne

Protide7 g
Lipide5 g
Calorii73

 

Carne de pasare1 felie (potrivit de grasa)30 g
Carne rece1 felie45 g
Carnat150 g
Morun, macrou1 felie30 g
Somon, ton, crab¼ ceasca30 g
Stridii5 mici45 g
Sardine3 mijlocii30 g
Cheddar, branza nefermentata(8x4x0,3 cm)30 g
Branza dulce¼ ceasca45 g
Ou150 g
Unt de arahide2 linguri supa30 g

(Limitati untul de arahide la 1 echivalent pe zi, in cazul in care hidratii de carbon va sunt permisi, puteti folosi mai mult)

Lista 6 – echivalenti graime

Grasimi5 g
Calorii45

 

Unt sau margarina1 lingurita de cafea5 g
Slanina1 felie10 g
Smantana2 linguri de supa30 g
Smantana groasa1 lingura de supa15 g
Branza cu smantana1 lingura de supa15 g
Sos vinegreta1 lingura de supa15 g
Ulei sau untura de gatit1 lingurita de cafea5 g
Nuci6 mici10 g
Masline5 mici10 g
Avocado1/825 g

Lista 7 – Echivalenti lapte

Glucide12 g
Protide8 g
Lipide10 g
Calorii170

 

Lapte nedegresat1 ceasca
Lapte condensat½ ceasca
Lapte praf¼ ceasca

Daca laptele e degresat, adaugati 2 echivalenti de grasime. Meniurile tip de mai jos ilustreaza combinari posibile ale listelor de mai sus.

Meniu 1Meniu 2
Mic DejunMic Dejun
½ ceasca de suc de portocale2 prune uscate mijlocii
1 felie de panine prajita1 felie de paine prajita
1 ou1 ou
1 ceasca de lapte nedegresat1 lingurita de cafea de unt
1 ceasca de lapte degresat
80 ml de smantana
PranzPranz
2 felii de carne2 felii de carne sau branza
½ ceasca de cartofi1 felie de paine
Nelimitat – salata de rosii si salata verde1 lingurita de cafea de maioneza
½ felie de paineNelimitat – salata de varza cruda cu otet
1 lingurita de cafea de unt12 boabe de strugure
½ ceasca de ananas1 ceasca de lapte degresat
1 ceasca de lapte degresat1 covrig uscat
1 lingura de supa sos vinegreta
CinaCina
250 ml suc de rosiiNelimitat – supa degresat
2 felii de pui2 hamburgeri
½ ceasca de taitei½ ceasca de cartofi
Nelimitat – sparanghelNelimitat – fasole verde
½ ceasca de mazare½ ceasca de morcovi taiati cubulete
½ felie de paine1 lingurita de cafea de unt
1 lingura de cafea de unt½ ceasca de felii de grepfruit
½ mica de banana

 

1.800 calorii
Pentru a obtine 1.800 calorii, puteti face o lista astfel:

Glucide180 g
Protide80 g
Lipide80 g
Calorii1.800

 

Concentratiile zilnice recomandate de elemente nutritie

Mic dejun
2 echivalenti fruce(lista 3)
2 echivalenti paine(lista 4)
2 echivalenti carne(lista 5)
1 echivalent lapte(lista 7)
1 echivalent grasimi(lista 6)
Cafea sau ceai nelimitat
Pranz
2 echivalenti carne(lista 5)
2 echivalenti paine(lista 4)
Legume nelimitat(lista 1)
1 echivalent fructe(lista 3)
1 echivalent legume(lista 2)
1 echivalent lapte(lista 7)
1 echivalent grasimi(lista 6)
Cafea si ceai nelimitat
Cina
2 echivalenti carne(lista 5)
2 echivalenti paine(lista 4)
Nelimitat legue(lista 1)
1 echivalent fructe(lista 3)
1 echivalent lapte(lista 7)
1 echivalent grasime(lista 6)
Cafea si ceai nelimitaat

 

Retete pentru gustari speciale bogate in proteine

Rulouri cu unt de arahide
2 borcane (340 g fiecare) de unt de arahide
1 – 1 ½ ceasca de miere
2 cesti lapte praf
1 ceasca arahide
1 ceasca de stafide

Amestecati untul de arahide cu mierea. Adaugati laptele praf, arahidele si stafidele. Framantati pana obtineti o pasta omogena. Dati aluatului forma a doua paturi de aproximativ 30 cm lungime fiecare. Infasurati-le intr-o foaie de aluminiu. Puneti la frigider. Pentru a le servi, taiati-le in felii de 1 cm gosime. Reprezinta in jur de 2 kg.

Cereale cu fructe
5 cesti cu fulgi de ovaz – 1/3 ceasca de miere
¼ ceasca de zahar nerafinat – ½ ceasca de stafide
½ ceasca de soia taiata fin – ½ ceasca de caise uscate taiate in bucati mici
1/3 ceasca de uleiuri vegetale – ½ ceasca de curmale taiate in bucati mici
½ ceasca de nuci taiate fin

Incalziti ovazul intr-un vas de 33 cm/22 cm pentru fripturi, fara grasime, punandu-l in cuptor la foc mijlociu (aproximativ 170 grade C) timp de 10 min. amestecati ovazul, zaharul nerafinat si soia. Adaugati uleiul si mierea. Amestecati pana cand ingredientele uscate sunt bine acoperite. Punteti-le la cuptorul incalzit in prealabil (170 grade C) in vasul fara grasimi, timp de 20 pana la 25 min., amestecand des pentru ca rumenirea sa se dac uniform. Adaugati stafidele, caisele, curmalele si nucile. Amestecati pana cand compozitia devine friabila. Pastrati intr-un recipient inchis ermetic. Reprezinta aproximativ 8 cesti.

SURSA: “Doctorul de casa J. FRANKHURDLE”

Fii sociabil
4
facebook
Da o nota acestui articol:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
nota obtinuta 3.00 din 5
(7 voturi)
Loading ... Loading ...

Nici un comentariu inca.

Lasa un raspuns

Mesaj